Voorkom waterschade in je vakantiehuis bij afwezigheid

Een vakantiehuis staat meestal het grootste deel van het jaar leeg. De meeste mensen bezoeken hun huisje in het buitenland immers alleen in vakantieperiodes. Het is daarom belangrijk dat je het vakantiehuisje veilig achterlaat in de periodes dat je hier niet aanwezig bent. Zo moet het huis bijvoorbeeld beschermd worden tegen inbraken, maar ook waterschade moet voorkomen worden bij afwezigheid. In dit artikel lees je daarom een aantal tips waarmee je waterschade in een vakantiehuis kunt voorkomen. Met deze maatregelen kunnen dingen zoals gesprongen leidingen, dak lekkages en ook schimmelvorming voorkomen worden.

Water afsluiten en leidingen leeg laten lopen

Wanneer je voor een langere periode een vakantiehuis onbeheerd achter gaat laten doe je er goed aan om het water af te sluiten en leidingen leeg te laten lopen. Draai hiervoor als eerste de hoofdkraan van het water dicht waarmee de toevoer van water in huis geregeld wordt. Vervolgens zet je alle kranen in huis open om het water uit de leidingen te laten lopen. Wanneer er geen water meer uit de kraan loopt zijn de leidingen leeggelopen. Mocht er toch een leiding kapot gaan in de periode van afwezigheid dan voorkom je met deze maatregel grote schade.

Besteed extra aandacht aan buitenkranen

De meeste mensen hebben vakantiehuizen in regio’s waar het in de zomer warmer is dan in Nederland. Dit hoeft echter niet te betekenen dat het in deze regio’s niet kan vriezen in de winter. In de meeste delen van Frankrijk en ook het noorden van Italië komen temperaturen in de winter vaak ook ver beneden het vriespunt. Besteed daarom extra aandacht aan het winterklaar maken van buitenkranen. Ook deze moet je afsluiten en leeg laten lopen. Een extra maatregel voor buitenkranen is om onderdelen die aan de buitenlucht worden blootgesteld te isoleren.

Laat geen vocht achter in huis

Niet alleen vorst is een gevaar voor waterschade in een vakantiehuis dat niet bewoond wordt. Hoge temperaturen kunnen evengoed voor waterschade zorgen. Wanneer hoge temperaturen in huis worden bereikt dan verdampt water. De verhoogde luchtvochtigheid in huis als gevolg hiervan kan potentieel schimmelvorming veroorzaken. Zorg daarom dat er geen vocht in huis wordt achtergelaten. Laat het reservoir van de wc leeglopen, zorg dat er geen water meer in de slangen van de wasmachine, vaatwasser of droger meer zit en laat het vriesvak van de vriezer ontdooien voordat je weggaat.

Dakgoten en regenpijpen controleren

De eerder genoemde voorzorgsmaatregelen hebben allemaal betrekking op waterschade die van binnenuit veroorzaakt kan worden. Water kan echter ook van buiten het huis binnenkomen en waterschade veroorzaken. Hevige regenval kan lekkages en grote schade als gevolg hebben. Uiteraard moet je daarom altijd controleren op lekkages aan het dak en bij ramen. Controleer ook de dakgoten en regenpijpen en zorg dat deze netjes schoon zijn. Hierdoor wordt het regenwater namelijk op een goede manier afgevoerd en is je vakantiehuis beter beschermd tegen waterschade.