Vakantiehuis aanschaffen of niet? En hoe dan?

Heb jij ook de droom om ooit een vakantiehuis aan te schaffen? Ergens aan het strand of juist een plekje in een mooie groene omgeving? Ook kan je op een vakantiepark regelmatig een huis kopen. Zelfs zou je kunnen overwegen om een woning in het buitenland te kopen. Een eigen plekje, met je eigen bed, tv, keuken. Zelf bepalen wat de inrichting is en ook zelf bepalen wanneer je komt en wanneer je gaat.

Een vakantiehuis biedt vele voordelen, maar er zitten ook nadelen aan. Een aantal voorbeelden zullen we hieronder beschrijven en we komen ook met een oplossing om eventueel je droom te realiseren.

Voordeel – beschikbaarheid

Zoals we al kort al zeiden is het hebben van een vakantiehuis ideaal omdat je zelf kunt bepalen wanneer je op vakantie gaat en wanneer je er weer weg zou willen. Je hoeft nergens rekening mee te houden en je kunt er zelfs gebruik maken van eigen spullen die je daar kan achterlaten.

Voordeel – plaats

Je kan een plaats uitzoeken waar jij je prettig voelt voor je vakantiehuis, of dat nou het binnen- of buitenland is. Waar heb jij het gevoel waar je vaak wilt zijn en waar je je prettig kan voelen. Dit voordeel is direct een klein nadeel, je zit wel echt gebonden aan de plek die je kiest, een vakantie kan je jaarlijks een andere bestemming geven, een vakantiehuis niet.

Voordeel – investeren in vastgoed

Een vakantiehuis is een prima investering als we kijken naar wat je kunt doen met je spaargeld. Daarnaast kan deze investering ook weer wat opleveren in de zin als je het vakantiehuis zou kunnen verhuren aan geïnteresseerden.

Nadeel – onderhoud

Het nadeel van een eigen vakantiehuis is dat je het moet onderhouden. Bij een vakantie is het zo dat je voor een aantal weken een plek huurt en als er iets kapotgaat loop je naar de receptie. Bij een vakantiehuis ben je daar uiteraard helemaal zelf verantwoordelijk voor, net als bij je eigen huis.

Nadeel – kosten

Een vakantiehuis komt je niet zomaar aanwaaien, als je deze droom hebt is het verstandig om vroeg hierin te investeren. Je kan er ook voor kiezen om veel spaargeld te investeren of eventueel andere financiële meevallers. Dit moeten dan wel grote zijn zoals bijvoorbeeld een erfenis. Een meest voor de hand liggende is misschien wel beginnen met beleggen die kan bijdrage dit doel te verwezenlijken.

Nadeel – omgevingsmoe

Wat we net al zeiden is het nadeel van een vakantiehuis dat je continu op dezelfde plek zit. De vakantie gaat altijd naar het vakantiehuis, dit is trouwens niet helemaal waar. Als je het lukt om het te verhuren kan je van dat geld weer eens in de zoveel tijd een vakantie boeken om zo de verveling van dezelfde omgeving tegen te gaan.