Marina Alta ? Zon, rust en schoonheid

marina altaEr zullen niet zo heel veel Nederlanders zijn die de Marina Alta kunnen plaatsen waar het hoort. Sterker nog, velen zullen er nog nooit van gehoord hebben, zelfs als zij daar geweest zijn.
De term is vooral bekend onder de Spanjaarden. Dit in tegenstelling tot de aanduiding Costa Blanca, het gebied tussen Denia en Torremolinos, opgedeeld in de noordelijke Marina Alta (hoge kust) en de Marina Baja. (lage kust)

Heuvels en authentieke dorpjes

Welnu de Costa Blanca staat voor velen synoniem met grote toeristische badplaatsen als Benidorm en Alicante met fraaie drukbezochte zandstranden en appartementen. Ook in de Marina Alta is dat te vinden, maar op kleinere schaal in Calpe. Voor het overige is het een heuvel en bergachtig gebied waar in de valleien dorpjes en stadjes zijn te vinden als Denia, Javea, Moraira en Altea met historische dorpskernen welke goed bewaard zijn gebleven.

Paradijs voor duikers en natuurliefhebbers

De grillige kustlijn tussen Moraira en Denia is ronduit spectaculair met name rond de Cap de Nau van Javea en de Cumbre del Sol van Benitatchel met steile rotswanden, schitterende vergezichten, kliffen, rots en zandstrandjes op mini schaal en lokkend glashelder zeewater.
Een waar natuurliefhebbers en duikersparadijs met prachtige fauna en flora die hier hun hart kunnen ophalen.

Gezond en schoon

Op de wat grotere zandstranden, El Arenal bij Javea en L´Ampolla bij Moraira, vind je het meer traditionele toerisme op bescheiden schaal. Boulevards met terrasjes, winkeltjes en bar´s, gevuld met Noord Europese zonaanbidders, heftig op zoek naar de nodige vitaminen en zonlicht. Ze komen hier goed aan hun trekken, want de regio is gezegend met het meest zonnige klimaat van Europa, geroemd door de Wereld Gezondheidsorganisatie als meest gezond en beloond met de Blauwe Vlag, een officieel certificaat voor goed kustbeheer en schone wateren.

Luxe en rust

Voor het verblijf kun je terecht in hotels, campings, appartementen en bad and breakfast maar vooral ook in villa´s en vakantiehuizen van eigenaren die hier hun eigen paradijsje gebouwd hebben. Gewoonljk met privé zwembad en soms nog meerdere faciliteiten als een tennisbaan of jacuzzi. Gaat u met meerderen op vakantie dan kunt u relatief voordelig genieten van luxe en privacy door het huren van een grote vakantievilla geschikt voor 10 personen of meer. Alhier een populaire vorm van verblijven onder hen die het massatoerisme van de grote spaanse zandstranden willen mijden. Rust, schoonheid en gemoedlijkheid is het credo van deze vakantiegangers. Hier in de Marina Alta kunnen zij goed terecht !

Over de auteur

Ron Holthaus, Spanjeliefhebber en eigenaar van het verhuurbedrijf Villa Xenofilia, www.xenofilia.com , waar u terecht kunt voor het huren van een  luxe vakantievilla met verwarmd zwembad in Moraira  en Javea aan de Costa Blanca in Spanje.