Houten vakantiehuizen en duurzaamheid

houten huisHouten huizen worden de laatsten jaren steeds populairder. Een groot deel van dit succes is te wijten aan de sfeervolle en karakteristieke uitstraling van de materialen die gebruikt worden bij houten huizen. Daarnaast is hout ook heel erg goed te bewerken waardoor je alle kanten met het hout op kunt. Een ander groot deel van de populariteit is de duurzaamheid van houten huizen.

Houten huizen

Houten huizen staan bekend om hun sfeervolle en karakteristieke uitstraling. Dit is voornamelijk te danken aan de materialen die bij houten huizen worden gebruikt. Er zijn dan ook verschillende houtsoorten te vinden die geschikt zijn bij de bouw van houten huizen. Iedere houtsoort heeft zo zijn eigen kenmerken. Hierdoor krijg je al heel snel een zeer eigen uitstraling van het houten huis.

Duurzaamheid tijdens productie

Dat houten huizen duurzaam zijn is al tijdens de productie van het huis te merken. Zo is natuurlijk het product waar mee gewerkt wordt erg duurzaam. Tijdens de ontwerpfase wordt ook al rekening gehouden met woondelen die op het zuiden zijn gericht. Dit zorgt er voor dat je altijd van veel zon kunt genieten. Ook kunnen houten huizen erg compact worden gemaakt, wat onder andere voor een duurzamer geheel zorgt. Daarnaast wordt tijdens de ontwerpfase ook rekening gehouden met de zogenoemde buitenschil van de houten woning. Deze wordt zo goed mogelijk geïsoleerd. Hierdoor heb je in de winter veel lagere stookkosten. Een ander onderdeel van de duurzaamheid tijdens de productie is dat veel onderdelen van het huis bij de werkplaats worden gemaakt. Later worden alle onderdelen dan in één keer naar de locatie vervoerd. Deze manier van fabricage zorgt er voor dat de bouwvakkers ten eerste al niet iedere dag naar de locatie hoeven te rijden. Daarnaast hoef je ook de benodigde machines en gereedschappen niet te verplaatsen.

Duurzaamheid tijdens het gebruik

Ook wanneer je de woning betreedt merk je de duurzaamheid van een houten huis. Niet in de laatste plaats doordat het hout voor een zo optimaal mogelijke luchtvochtigheid zorgt. Daarnaast zijn houten huizen uit zichzelf al heel goed geïsoleerd. Dit zorgt er voor dat je tijdens warme dagen koel zit binnen, in de winter blijft het juist langer warm en hoef je dus minder de kachel aan te zetten. Het energieverbruik in een houten huis is dan ook erg laag. Dit alles zorgt er voor dat het in gebruik nemen van een houten huis ook erg duurzaam is en van dit voordeel geniet je zolang je in het houten huis woont.

Op maat gemaakt houten huis

Een houten huis leent zich er prima voor om op maat te worden gemaakt. Je begint dan al in een zeer vroeg stadium met gesprekken met de aannemer. Bij deze gesprekken bepaal je niet alleen hoe de woning er uit komt te zien en wat je wensen en behoeften zijn. Een groot voordeel van dit proces is dat er ook al vanaf het begin wordt gekeken naar duurzaamheid. Zo kun je al vroeg van te voren goede materialen uitkiezen die gecertificeerd zijn.