ESTA aanvragen voor Amerika

estaWanneer je als Nederlander, minder dan 90 dagen, op vakantie naar de Verenigde Staten wilt of dat je op zakenreis gaat kan dat niet zo maar. Zelfs als de Verenigde Staten slechts een tussenstation zijn op jouw reis, zijn er dezelfde beperkingen.

Afspraken

Afhankelijk van je nationaliteit heb je een visum (reis- of verblijfdocument) of een ESTA (elektronische reistoestemming) nodig. De Verenigde Staten hebben met een aantal landen, waaronder Nederland, reisafspraken gemaakt onder het Visa Waiver Program (VWP). Val je onder een van de VWP landen dan heb je ‘slechts’ een ESTA nodig. Een ESTA aanvragen gaat makkelijker en sneller, onder meer omdat het elektronisch gaat. Een visum gaat met een hoop administratief gedoe gepaard.

Waarom?

Een van de redenen waar je meteen aan denkt is dat met zo veel terroristische dreiging in de wereld een land het recht heeft om reizigers naar dat land te screenen. Niemand zal 9/11 ontgaan zijn. Dus er is veel voor te zeggen dat vrij verkeer van personen niet letterlijk genomen kan worden. Maar niemand zal toch ook Charlie Hebdo ontschoten zijn?
En daar komt het unilaterale aspect om de hoek kijken.

Europa in

Er bestaat in Europa het Verdrag van Schengen, afspraken tussen een aantal landen (22 inmiddels) over het vrije verkeer van personen. Wanneer iemand via een bepaald Schengenland Europa binnenkomt, heeft deze persoon vrije toegang en doorgang tot overige landen die onder het Schengenverdrag vallen. Er is door de Schengenlanden een lijst samengesteld van landen die wel of geen visum nodig hebben om de Schengenzone te mogen betreden.

Vragen

Welnu, paspoorthouders met de Amerikaanse nationaliteit vallen in de categorie: geen visum nodig. Vreemd is misschien niet het juiste woord, maar wat maakt het dat een Nederlander niet vrij naar de Verenigde Staten mag afreizen terwijl een Amerikaan zonder poespas Nederland mag bezoeken. Zoals in de eerste zin reeds gemeld betreft het hier een maximum verblijf van 90 dagen tijdens je vakantie naar New York. Het stuit veel Nederlanders tegen de borst dat het eenrichtingsverkeer betreft en uitleg van de heren in Den Haag zou eens welkom zijn. Benieuwd of dat ooit gebeurt.