Een paradijs aan de atlantische Oceaan: Costa Vicentina

costavicentina - kustfotoIn het uiterste zuidwesten van Portugal ligt een uniek natuurgebied: het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina. Het is het park met de grootste kustlijn van geheel Europa. Het park ligt tussen Sines in de provincie Alentejo (noorden) en Sagres in de Algarve (in het zuiden) en vormt een smalle strook, die bijna nergens meer dan tien kilometer breed is. De kust bestaat uit steile kliffen met honderden intieme strandjes. Boven op de kliffen liggen op veel plekken zandduinen. Het achterland is vlak tot heuvelachtig en op sommige plaatsen zelfs bergachtig. Het hoogste punt van het park is echter slechts 156 meter. In het park liggen een aantal dorpjes en zelfs twee stadjes: Aljezur en Odemira. Het grootste deel van de Costa Vicentina is echter aangenaam leeg.

Costa Vicentina is een paradijs voor surfers, fietsers, wandelaars en natuurliefhebbers. Voor surfers is er altijd wel een strand te vinden met een goede ‘swell’. Soms is zo’n strand vrijwel ontoegankelijk en soms gewoon bereikbaar per asfaltweg. Mountainbikers kunnen in het park hun hart ophalen: er zijn veel halfverharde (bos)paden en veel routes mogelijk. De Costa Vicentina is een beroemd wandelgebied. In de eerste plaats vanwege de Rota Vicentina, een 300 kilometer lange route die door het hele park loopt. Deze tocht is opgedeeld in een aantal dagetappes van tussen de 15 en de 25 kilometer lengte. Ook de Via Alarviana (de GR13) loopt voor een deel door dit gebied. Verder zijn er heel veel mooie kortere wandelroutes. Natuurliefhebbers tenslotte, kunnen genieten van het grote aantal verschillende vogelsoorten en de 750 verschillende soorten planten.

In het park worden veel gewassen verbouwd (waaronder de beroemde zoete aardappel, de Batata Doce) en door de lokale bevolking wordt veel gevist. Costa Vicentina kent dan ook meer dan honderd restaurants, met op het menu vaak de caldeirada (een visstoofpotje) en cataplanas (wokgerechten).

al41Het is een ruig gebied, een van de laatste relatief ongrepte kuststroken van Europa. Het waait er dikwijls stevig en de temperatuur ligt -door de invloed van de Altantische Oceaan- een stukje lager dan in de Algarve. Met een wintertemperatuur die vrijwel nooit onder de 15 graden komt en een zomertemperatuur die altijd onder de 30 graden blijft, is Costa Vicentina een ideale plek voor een actieve vakantie.

Nieuwsgierig geworden naar dit paradijsje? De nederlandstalige Costa Vicentina site geeft u een compleet beeld van het park. Hier treft u ook een aantal landgenoten die hun villa in het park te huur aanbieden.